CroppedImage
Været gav akkurat passe med utfordringer for de frivillige som deltok på øvelsen

Redningsdagene 2024 FORF Innlandet

FORF Innlandet PD inviterte alle redningsaktører til å delta på sin store samvirkesatsing på Sikkilsdalsseter 2-4 februar 2024.

 

Fredag 2 feb kl 15.30 ringes det i telefonene til frivillige redningsmannskap i Innlandet PD: «ØVELSE- ØVELSE- ØVELSE. Leteaksjon i Sikkilsdalen etter to unge jenter meldt savnet fra et turfølge på skitur. De savnede er godt kledd, men har vært borte fra turfølget siden kl 13.00. Sist sett i nærheten av Prinsehytta ved Sikkilsdalsseter».

Værmeldingen viser snø, kraftig vind og krevende forhold, og rundt 50 øvelsesdeltakere fra hele Innlandet parkerer sine biler, laster av utstyr og snøscootere og kjører de 12 km inn til Sikkilsdalsseter utover kvelden for en helg med øvelse og faglig påfyll. Det er deltakere fra Røde Kors, Norske Redningshunder, Radio Ræle Liga, Norsk Folkehjelp, Sivilforsvaret,Norsk Grotteforbund og Politi. Formålet er å trene og øve sammen i vinterfjellet for å bli enda bedre rustet til å jobbe sammen i reelle situasjoner. 

Øvelse «leteaksjon» går til den stoppes av kraftig vind ved midnattstider, og fortsetter lørdag morgen, i vanskelige kjøreforhold for scooterpatruljene. «Dette er jo perfekte øvingsforhold» uttaler en deltaker «for det er sjeldent at folk går seg bort når vær og føreforhold er strålende.» Litt utpå dagen lørdag blir jentene funnet, forfrosne, men ellers i god behold. 

Etter en velfortjent pause går deltakerne over i ny øvelse; ringløype med ulike fagposter for faglig påfyll. Mens vinden tar seg opp, og sikten reduseres ytterligere, er deltakerne ute og lærer mer om snøskred, hvordan redningshunder arbeider i skred, behandling av nedkjølte personer (hypotermi) og andre faglige temaer. 

På søndagen er været bedre og det er mulig å se hvor vakkert det faktisk er i Sikkilsdalen. Før helgen avsluttes, og deltakerne kan returnere, gjennomføres en lærerik fagsamling inne på trivelige Sikkilsdalsseter. Her får deltagerne lære om redningsarbeid i snøskred av en representant fra Norsk Folkehjelp i Troms, redning i grotter av en representant fra Norsk Grotteforbund. Helgen avsluttes med oversikt over Sivilforsvarets ressurser og deres rolle i beredskapssamarbeidet. Sivilforsvaret leder også en diskusjon om frivillighetens rolle i det øvre krise spekteret, der alvorlige temaer som radioaktiv stråling i tilfelle atomkrig og langvarig bortfall av strøm diskuteres.

I strålende vær avsluttes øvelseshelgen, og det er en stor gjeng med slitne, men fornøyde deltakere som kan vende hjem til en velfortjent hvil. 

Denne og mange lignende øvelser og fagsamlinger foregår rundt i det ganske land i vinterhalvåret og bidrar sterkt til at ca 10 000 frivillige alltid er klare når Hovedredningssentralen eller lokalt politi ber om støtte til reelle søke- og redningsaksjoner.

Takk også til Gjensidigestiftelsen som gir økonomisk støtte til at disse øvelsen kan gjennomføres uten at de frivillige må ta hele kostnaden fra egen kasse eller lommebok.