CroppedImage

Hypotermi utstyr til frivillige redningsmannskap i Møre og Romsdal

Standardisering av personlig hypotermi utstyr til 600 redningsmannskaper gir en mer effektiv redningstjeneste i Møre og Romsdal

Det lokale redningsfaglige forumet i Møre og Romsdal (FORF Møre og Romsdal PD) bestemte seg tidlig for å bruke noe av gaven fra Gjensidigestiftelsen i 2021 til å vise at de setter pris på hver enkelt frivillig som bruker tid og ressurser på å delta i redningstjenesten.  Tanken var også at det å ha felles utstyr og felles opplæring om konkrete tema vil føre til bedre samvirke og et mer sammensveiset lag. Derfor opprettet FORF Møre og Romsdal en gruppe som vurderte hvilket utstyr som var best egnet, og hvordan de kunne få mest mulig ut av midlene i prosjekt Bedre Lokal Beredskap.

FORF Møre og Romsdal PD bestemte seg for denne pakken med personlig hypotermi utstyr:

  • RAB shelter telt 8-10 personer 
  • Isolerende sammenleggbart liggeunderlag 
  • Vantett pose med redningstjenestens logo 
  • Varm bøff med FORF logo

Formålet med gaven er at den frivillige i oppdrag raskt skal kunne hindre hypotermi på de som skal hjelpes, og som en egensikkerhet til seg selv og sine kollegaer i søk og redningssituasjoner. Normalpris for en slik utstyrspakke i butikk vil være ca 2000 kroner. Men, med en kreativ prosjektleder som greide å gjøre innkjøp direkte fra leverandør så ble prisen pr pakke vesentlig lavere. Summen på 500.000,- som var satt av til dette prosjektet har nå gitt moderne og effektivt personlig hypotermiutstyr til 600 frivillige mannskaper! Alle operative mannskap i Røde Kors, Norsk Folkehjelp Sanitet, Norsk Radio Relæ Liga og Norske Redningshunder fikk sine personlige utstyrssett utlevert i mars 2023, akkurat i tide til å kunne bruke det i påskeberedskapen. Redningsselskapet, som kom inn igjen i FORF etter tildelingen fra Gjensidigestiftelsen, har også fått slike sett til å ha ombord i redningsskøytene. Flytjenesten har fått sett til å ha om bord i sine fly. 

Med dette er alle frivillige i Møre og Romsdal bedre rustet til å håndtere og å hindre frostskader på pasienter de finner på fjellet eller i skogen. Egensikkerheten til redningsmannskapene er også bedret med dette utstyret i sekken. Det er ikke vanskelig å forstå at denne gaven er blitt veldig godt mottatt hos de frivillige redningsmannskapene i et vind- og vær utsatt Møre og Romsdal.

En god og beskrivende video for bruk av utstyret inngår også i prosjektet: